Historie:

Rasen stammer fra tidlig vikingtid og er en av de eldste i verden. Over flere tusen år har rasen utviklet seg til å bli svært hardfør og kan klare seg i svært kaldt klima. Islandshesten ble ført til Island fra Vest-Norge på 800-tallet.

Den er som regel mellom 120 og 150 centimeter høy fra manken og ned, men kan bli høyere. Av gemytt er den som regel rolig og enkel å håndtere.                     

Islandshester er kanskje aller mest kjent for ganglaget. I tillegg til de vanlige gangartene skritt, trav og galopp, behersker islandshesten tølt og pass, som er svært sjeldne hos hest. 

Raseeksemplarer kan oppnå særdeles høy alder, og kan ofte ris i en alder av oppmot 30 år. De egner seg godt til fulltids utegang i Norge, grunnet sin svært tykke vinterpels. Grunnet hardt klima på Island er de svært hardføre og lettforede.

Islandshesten regnes vanligvis ikke som en ponni. Grunnene til dette er varierte. De er blant annet bygget for å kunne bære et voksent menneske uten problemer.

Avl:

Avlsvurdering av islandshest:

Det allmenne målet er å avle frem en lettbygd og velreist islandshest med vekt på styrke, smidighet og en muskuløs kropp. Eksteriøret skal underbygge gangartene og en naturlig god holdning og bæring. Det skal også tas hensyn til andre aspekter enn det som er allment akseptert som estetisk tiltalende.

Under rideegenskaper blir hesten vurdert i både skritt, tølt og sakte tølt, trav, pass, galopp og sakte galopp og etter vilje og lynne. 

Nyeste kommentarer

04.03 | 12:08

Flotte hestar!

11.02 | 12:14

Takk for en fin og informativ historie beretning av Almo og Gjerde slekta ifra Valsøfjord ❤️
Hilsen Kari Gjerde, (tremenning til Einar G. og Jorun)

19.12 | 22:33

Husker godt sommerene med ute arbeid.En fin tid

19.12 | 22:30

Det var en fin gjeng som vaks opp på Almo

Del denne siden